perjantai 13. toukokuuta 2016

100-vuotispäivän viettoa





Paappani täytti viikonloppuna 100 vuotta. Juhlistimme sitä sukulaisten ja ystävien voimin. Parasta antia oli kun paikalle saatiin paapan ensimmäinen auto Oldsmobile vm. 1928. Paapalleni on ajoneuvot olleet aina tärkeitä, hän on hankkinut elantonsa ensin viemällä kuorma-autolla maitotonkkia meijeriin ja siitä hiljalleen laajentanut toimintaa kuljetuspuolella. Tähän päivään saakka hän on vielä voinut ajaa omalla autollaan, nyt jää nähtäväksi saako hän vielä jatkoa ajo-oikeuteensa.




Viimeaikoina on tullut mietittyä, kuinka paljon kaikki onkin muuttunut viimeisen sadan vuoden aikana. Paapan alkutaipalleella on saatu itsenäisyys, mutta on jouduttu myös taistelemaan sen puolesta. Elämänmenokin on muuttunut valtavasti, on saatu sähköt ja sitä kautta on tullut myös paljon elämää helpottavaa elektroniikkaa. Raaka-aineiden puutteessa elämisen tilalle on tullut kulutushysteria. Luin juuri paapalla olleesta lehdestä, että sodan aikana ja sen jälkeen kierrätys on ollut korkeimmillaan ikinä. Silloin kierrätettiin mm. paperit, kartongit, pullon korkit ja lääkeainetuubit, jotka käytettiin ensisijaisesti sotateollisuuteen,  kampaamot keräsivät hiukset, jotka käytettiin tekstiilien valmistukseen,



Tein juhliin feta-kinkkuvoileipäkakun. Ohjeen tein nelinkertaisena reilulle sadalle hengelle.

FETA-KINKKUVOILEIPÄKAKKU

24 palaa paahtoleipää
kostutukseen maitoa tai lihalientä


Kinkkutäyte

200 g palvikinkkua
1,5 maustekurkkua
100 g purjoa
2 prk (á 125 g) Cantadou piparjuurituorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 tl sinappia

Sekoita piparjuurituorejuusto, ranskankerma ja sinappi keskenään. Lisää pilkotut palvikinkku, maustekurkku ja purjo. Sekoita tasaiseksi.

Fetatäyte

100 g fetajuustoa
0,5 punasipulia
1,5 dl rucolaa
1 paprika
200 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
1 dl aurinkokuivattua tomaattia
mustapippuria

Murskaa fetajuusto haarukalla ja lisää tuorejuusto, smetana ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi pilkotut punasipuli, paprika, rucola ja aurinkokuivattu tomaatti. Sekoita tasaiseksi.

Pinnalle

300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl maitoa
1 nippu persiljaa
50-100 g palvikinkkua
4 tomaattia
50-100 g juustoa
rasia ananaskirsikoita

Leikkaa paahtoleivästä reunat pois. Lado paahtoleivät tarjoilualustalle 2 rinnakkain ja 4 peräkkäin, kostuta maidolla ja levitä kinkkutäyte. Lisää uusi kerros leipiä aloittamalla puolikkaalla leivällä reunasta, jolloin välit tulevat eri kohdille. Levitä fetatäyte. Lado leipäkerros, kostuta se ja levitä maidolla notkistettu tuorejuusto voileipäkakun pinnalle. Koristele.

Aurinkoista päivää!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti