sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Mustikkametsällä

Nyt on jälleen saatavilla mustikkaa, jos vain kestää hyttysiä. Tyttären kanssa ollaan jo viikon verran syöty mustikoita talontakana olevasta metsästä, mutta nyt päädyin kokeilemaan uutta mustikkapiirakan ohjetta. Tätä piirakkaa ei kannata kiireessä alkaa tekemään, sillä se ei ihan hetkessä valmistunut, mutta maku korvaa siihen käytetyn ajan. Alkuperäinen ohje oli Koko Suomi leipoo kirjasta, mutta muuntelin sitä vehnättömäksi ja jätin marengin pois.

MUSTIKKAPIIRAKKA


Pohja

3 dl kaurajauhoja
1 1/4 dl tomusokeria
50 g mantelijauhetta
1 tl vaniljasokeria
120 g voita
1 keltuainen
1 rkl kauramaitoa

Sekoita kuivat aineet ja lisää niihin hieman pehmennyt voi. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen sekä kauramaito ja vaivaa tasaiseksi taikinapalloksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Mustikkatahna

200 g pakastemustikoita
1 dl hillo-marmeladi-sokeria
3 keltuaista
60 g voita

Laita kattilaan pakastemustikat, hillosokeri ja keltuaiset. Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Laske lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä n. 5-10 minuuttia, kunnes hilloke sakenee. Jäähdytä vesihauteessa. Kaada hilloke kulhoon ja lisää voi nokareina samalla vatkaten seosta, kunnes se on vaahtomaista. Laita jääkaappiin.

Ota taikina jääkaapista ja painele se voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla ja laita kuivattuja herneitä keskiosaan ja peitä vuoka foliolla. Paista uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia ja poista sitten folio ja jatka paistamista vielä 2-3 minuuttia. Poista kuivatut herneet.

Jogurttitäyte

3 rkl limenmehua
3 tl liivatejauhetta
1/2 dl sokeria
3 dl turkkilasita jogurttia
2 dl vispikermaa

Laita limenmehu ja liivate kattilaan ja kuumenna varovasti noin 3 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes liivate liukenee. Sekoita jogurtti ja sokeri sekä lisää joukkoon liivateseos. Vatkaa kerma ja yhdistä se jogurttiseoksen kanssa.

Levitä jäähtyneen pohjan päälle mustikkatahna ja sen päälle jogurttitäyte. Laita jääkaappiin jähmettymään. Koristele ennen tarjoilua tuoreilla mustikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti