sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Pakkaspäivän ratoksi leivottua



Paukkupakkaset hellittivät ja viimein tarkeni olla ulkona :) Työmatkoilla 30 asteen pakkasten aikana olen ihastellut luonnon kauneutta, mutta kameran kanssa en ole tarjennut lähteä kuvaamaan kuin vasta nyt.

Viime aikoina on tullut testeiltua uusia leivontatuttavuuksia. Kultarannan pumpulikakku perustuu perunajauhokakkuun, johon on tehty kuorrutus. Se on yksinkertainen, helppo tarjottava ja gluteeniton. Kakkua voi tuunata mielen mukaan, ajattelinkin kokeilla kuorrutusta seuraavalla kerralla appelsiinituorejuustolla ja appelsiinimehulla.



KULTARANNAN PUMPULIKAKKU

3 isoa kananmunaa
3 dl sokeria  
4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria
250 g kiehuvaa voita

Kuorrutus

60 g pehmeää voita
100 g sitruunatuorejuustoa
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria

Voitele 1,8 - 2 litran vuoka ja leivitä esim. mantelijauholla. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja lisää sitten munavaahtoon. Vatkaa hitaimmalla nopeudella nopeasti sekaisin.

Sulata voi kattilassa kiehuvan kuumaksi ja kaada kerralla taikinaan. Vatkaa kunnolla taikina sekaisin.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 50-55 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista. Anna kakun jäähtyä 20 min. ennen kumoamista.

Laita kaikki kuorrutteen aineet kulhoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kuorrute tasasivuisella veitsellä kakun pinnalle ja koristele.



Kinuskikissa julkaisi torstaina rakkausrulla kääretorttu ohjeen. Sitä piti tietenkin heti päästä kokeilemaan venhättömänä versiona. Ja kyllä kannatti, hyvän makuinen kääretorttu kauniilla ulkonäöllä varustettuna. Kuviot mitä haluaa kääretortun pintaan kannattaa tosiaan tehdä mahdollisimman pienenä.

MANSIKKA KÄÄRETORTTU


Punainen taikina
1 valkuainen
1/2 dl sokeria
3/4 dl kaurajauhoja
1/2 tl vaniljasokeria
25 g huoneenlämpöistä voita
punaista pastaväriä

Täyte
2 dl vispikermaa
1/2 rkl sokeria
250 g mansikoita
n. 3/4 dl vaniljakreemijauhetta

Vaalea taikina
3/4 dl kaurajauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl vaniljasokeria
50 g voita
3 kananmunaa
1 1/4 dl sokeria

Punainen taikina: Laita kulhoon valkuainen, sokeri ja kaurajauho. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää voi. Värjää taikina lopuksi pastavärillä. Laita taikina pursotuspussiin / leikkaa pakastuspussin kulmaan aukko. Laita leivinpaperi uunipellille ja pursota siihen haluamiasi kuvioita. Laita pelti pakastimeen.

Täyte: Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää sosoetetut mansikat ja vaniljakreemijauhe. Laita täyte jääkaappiin.

Vaalea taikina: Yhdistä kaurajauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Erittele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset notkeaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi ja lisää puolet sokerista vatkaamisen aikana. Vatkaa keltuaiset ja loput sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja sekoita joukkoon nuolijalla osa jauhoseoksesta. Lisää voisulaa pienissä erissä vuorotellen jauhojen kanssa. Kaada taikina jäätyneiden kuvioiden päälle ja levitä nopeasti.

Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa kääretorttupohja leivinpaperin päälle ja irrota leivinpaperi päältä. Ripottele toiselle leivinpaperille sokeria ja kumoa levy sen päälle niin, että kuviot tulee alaspäin.

Levitä jäähtyneen kääretortun päälle täyte ja kääri leivinpaperin avulla rullaksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti